Anunțuri

Teatrul în perioada dictaturii comuniste

Conferință internațională a Universității de Arte Târgu Mureș și Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia

9 decembrie 2020, Târgu-Mureș

După cel de al doilea război mondial, sub influența decisivă a factorului de putere sovietic, România, ca şi alte ţări din Europa Centrală, a intrat în sfera de influență a URSS. Viața culturală, artistică, inclusiv cea teatrală, a fost supusă la rândul ei unei presiuni politice pentru a deveni purtătorul ideologiei și a propagandei comuniste. Această presiune ideologică a fost prezentă în diferite forme (în contextul discursurilor politice și ideologice) pe tot parcursul perioadei între 1948-1989. Existența teatrului în această perioadă este caracterizată de o duplicitate, pe de o parte de tendința de a continua linia „tradițională“, misiunea culturală, menirea  de a transmite valori, impresia estetică și de a pune întrebări asupra existenței umane, iar pe de altă parte datoria de a sluji regimul, de a crea cadrul cultural pentru receptarea mesajelor ideologice ale noului regim.

Conferința noastră invită la reflecție asupra situației teatrului în regimul comunist: Cum a evoluat discursul ideologic care a influențat direct sau indirect teatrul? Cum a funcționat cenzura? În ce măsură și prin ce metode a influențat puterea realizarea repertoriilor? Care erau personalitățile importante din lumea teatrului? Care erau caracteristicile dramaturgiei epocii? Cum a evoluat relația între teatru și organele Securității? Care sunt izvoarele istorice ale teatrului din această perioadă și cum le utilizăm? 

Lucrările conferinței își propun să aducă într-o dezbatere comună cercetători, profesori, doctoranzi interesați de temele sus menționate. 

Locul de desfășurare a conferinței: lucrările conferinței, din cauza situației create de pandemie, se vor desfășura în mediul online, pe platforma Zoom, accesând următorul link: 
https://us02web.zoom.us/j/86205786898 
Meeting ID: 862 0578 6898
Passcode: 150647

PROGRAM 

10.00 Urări de bun-venit 
Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu-Mureș
Dr. Novák Zoltán, directorul Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia al Universității de Arte din Târgu-Mureș 

10: 15 Prelegeri
I. Moderator Conf.univ.dr. Maria-Magdalena FLOREA

10: 15 Prof.univ.dr. Cristian STAMATOIU, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – L. Caragiale faţă cu marele ecran la „jubiloiul“ primului său centenar din 1952 
10: 30 Lect.univ.dr. Raluca BLAGA, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – Valeriu Moisescu și liniile directoare ale regiei active
10:45 Lect. univ. dr. Angela PRECUP, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – Naționalul târgumureșean și revista „Vatra – refugiu reciproc în comunism 
11:00 Prof.univ.dr. Ardian KYCYKU, Universitatea „Gheorghe Cristea“ din Bucureşti – Scoaterea teatrului în afara unei realități care produce teatru pe viu. Între supunere patetică și haz fără necaz. Studiu de caz: Aspecte ale evoluției teatrului din Albania în perioada 1944-1990 

11:15 Discuții
11:35 Pauză
11:50 Prelegeri

II. Moderator:  Lect. univ. Angela Precup

11:50 Conf.univ.dr. Maria-Magdalena FLOREA,  Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – Considerații privind teatrul târgumureșean în perioada 1965-1989
12:05 Dr. Marcela Livia DAN, Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia al Universității de Arte din Târgu-Mureș – Ipostaze ale puterii în dramaturgia lui Romulus Guga

12:20 Doctorand Cătălina-Elena Mihăilă, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – Amprenta cenzurii
12:35 Doctorand Maria (Manolescu) Borșa, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – Ion Manolescu, între strigoi și Artist al Poporului. Imaginea artistului ca metaforă a societății sale

12:50 Discuții
13:10 Încheierea conferinței

Workshop

În data de 8 octombrie 2020 ora 10, INSTITUTUL DE CERCETĂRI TEATRALE ȘI MULTIMEDIA din cadrul Universităţii de Arte Târgu-Mureș, strada Mihai Eminescu nr.9, a găzduit o sesiune de workshop în cadrul proiectului Artă și dictatură. Teatrul român și maghiar din Târgu Mureș în perioada Ceaușescu 1965-1989.

Conferințele ICTM

Conferință Marcela Dan

Miercuri, 30 septembrie 2020, începând cu ora 11.00, se va desfășura Conferința I.C.T.M. on-line, prin aplicația ZOOM, cu tema TEATRUL ȘI REVISTELE CULTURALE INTERBELICE CLUJENE, prelegerea fiind susținută de dr. Marcela Livia DAN.

Cei care doresc să participe la conferința video, sunt rugați să descărce aplicația ZOOM, pentru a putea fi contactați prin această platformă online.

Vă rugăm să confirmați participarea până la data de 28 septembrie 2020, un e-mail la adresa ictm.secretariat@gmail.com, pentru a vă putea comunica linkul pe WhatsApp, înainte de conferință cu 15 minute.

Conferință – dr. Tiberius Vasiniuc

Vineri, 19 iunie 2020, începând cu ora 11.00, se va organiza Conferința I.C.T.M. on-line, prin aplicația ZOOM, cu tema ÎNCEPUTURILE TEATRULUI ROMÂNESC ÎN TRANSILVANIA. A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XVIII-LEA, prelegerea fiind susținută de dr. Tiberius VASINIUC.

Vă rugăm să confirmați participarea până la data de 17 iunie 2020 printr-un e-mail la adresa ictm.secretariat@gmail.com, pentru a vă putea comunica linkul.

Conferință – dr. György Andrea

În data de 4 mai 2020, de la ora 11, va avea loc prima conferință din cadrul evenimentului ”Conferințele ICTM”. În cadrul acestui eveniment, fiecare dintre cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia al Universității de Arte din Târgu Mureș va susține o conferință.

Prima dintre aceste conferințe, susținută de dr. György Andrea, se va desfășura online, prin aplicația ZOOM și poartă titlul ”Vrem realism, nu magie! Disputa în jurul cronicilor teatrale în Útunk în 1954”.

Dacă doriți să aprticipați, vă invităm să ne trimiteți un e-mail cu intenția dvs de participare la adresa ictm.secretariat@gmail.com, urmând să primiți linkul conferinței prin e-mail.