Conferințele ICTM

Conferință Dr. Tarik Abou Soughaire

Începuturile teatrului în Egiptul Antic – Dr. Tarik Abou Soughaire

     Citind istoria, găsim opinii contradictorii despre locul unde s-a născut teatrul. Unii istorici au spus că teatrul își are originea în Egipt și că s-a dezvoltat în Grecia, în timp ce alții constată că teatrul s-a născut în Grecia în anul 534 î.Hr. Pentru cei din urmă, arta dramatică este considerată o creație a geniului grecesc. Deci, care este adevărul? Un posibil răspuns îl vom putea afla în prelegere susținută de Dr. Tarik Abou Soughaire.

Dr. Tarik Abou Soughaire este cercetător la Institutul de Cercetări Teatrale şi Multimedia (ICTM) din cadrul universităţii de Arte din Târgu-Mureș. Are un doctorat în domenul literaturii franceze, pe care l-a obținut în Egipt, la Universitatea din Al-Azhar, Facultatea de limbi și traduceri. Printre studiile publicate în România se regăsesc:

• Narațiunea autotanatografică în Tropicul Violenței de Nathacha Appanah
• Personajul din romanul polar lui Jean-Marc Martel
 • Aspectul tematic al Jihadului în teatrul lui Ismael Saidi
• Ironia în teatrul lui Tawfiq Al-Hakim

Invitat: Conf. univ. dr. Corina Bozedean UMFST Tg. Mures

Conferința se va desfășura în limba franceză, cu traducere simultană îln limba română.

Conferință Marcela Dan

Miercuri, 30 septembrie 2020, începând cu ora 11.00, se va desfășura Conferința I.C.T.M. on-line, prin aplicația ZOOM, cu tema TEATRUL ȘI REVISTELE CULTURALE INTERBELICE CLUJENE, prelegerea fiind susținută de dr. Marcela Livia DAN.

Cei care doresc să participe la conferința video, sunt rugați să descărce aplicația ZOOM, pentru a putea fi contactați prin această platformă online.

Vă rugăm să confirmați participarea până la data de 28 septembrie 2020, un e-mail la adresa ictm.secretariat@gmail.com, pentru a vă putea comunica linkul pe WhatsApp, înainte de conferință cu 15 minute.

Conferință – dr. Tiberius Vasiniuc

Vineri, 19 iunie 2020, începând cu ora 11.00, se va organiza Conferința I.C.T.M. on-line, prin aplicația ZOOM, cu tema ÎNCEPUTURILE TEATRULUI ROMÂNESC ÎN TRANSILVANIA. A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XVIII-LEA, prelegerea fiind susținută de dr. Tiberius VASINIUC.

Vă rugăm să confirmați participarea până la data de 17 iunie 2020 printr-un e-mail la adresa ictm.secretariat@gmail.com, pentru a vă putea comunica linkul.

Conferință – dr. György Andrea

În data de 4 mai 2020, de la orele 11, va avea loc prima conferință din cadrul evenimentului ”Conferințele ICTM”. Acest eveniment va fi susținut de fiecare dintre cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetări Teatrale și Multimedia al Universității de Arte din Târgu Mureș.

Prima dintre aceste conferințe, susținută de dr. György Andrea, se va desfășura online, prin aplicația ZOOM și poartă titlul ”Vrem realism, nu magie! Disputa în jurul cronicilor teatrale în Útunk în 1954”.

Dacă doriți să participați, vă invităm să ne trimiteți un e-mail cu intenția dvs de participare la adresa ictm.secretariat@gmail.com, urmând să primiți linkul conferinței prin e-mail.